Fazzula - säger det du tänker


Visst kan även vi ålänningar vara oense i olika frågor.
Sådant löser vi genom debatter och diskussioner och i slutändan böjer sig alltid minoriteten för ett majoritetsbeslut. Vi har ett väl fungerande demokratiskt system på Åland och det är vi stolta över.

Men en sak vi ålänningar, utan undantag, är ense om, är att Ålands anseende utomlands är av yttersta vikt för vår framtid.
Vi har inte råd att framställas i dålig dager i svenska tidningar.
Vi har inte råd att förlöjligas i rikets medier.
Vi har inte råd att av ironiska mediamänniskor utnämnas till Nordens clowntätaste område.
Vi har alltså inte råd att göra misstag som leder till ovanstående scenarier.

Vi är oroade
Fazzulapartiet oroas av att ogenomtänkta handlingar och uttalanden, inte sällan från våra egna förtroendevalda, med jämna mellanrum leder till att vår hembygd blir utskrattad på annan ort.
Dessa handlingar och uttalanden leder oundvikligen till att människor börjar undvika Åland som resmål.
Det, i sin tur, leder i förlängningen till ekonomisk stagnation; våra barn får en sämre skola, en sämre sjukvård och ett otryggare liv.
Vi lider alla av det.
Men vi i Fazzulapartiet har lösningen på problemet.

I demokratisk anda
För att undvika att fadäser från våra folkvalda - men också andra offentliga och även privata personer - ska leda till att Åland löjliggörs utomlands, vill Fazzulapartiet införa en princip som vi tror ska förhindra detta.
Vi har valt att kalla principen hembygdsfel.
Vi har valt ett ord som står i rak motsats till vår omhuldade hembygdsrätt. Detta för att påminna om att hembygdsrätten inte bara innebär rättigheter, utan även skyldigheter. Ett hembygdsfel kan utdelas till en person som genom en illa genomtänkt handling eller ett slarvigt uttalande skadar Ålands anseende utomlands. Efter tre hembygdsfel ombedes personen att flytta från Åland.
Men det är naturligtvis vår tro och vår förhoppning att ingen ålänning någonsin ska behöva tilldelas tre stycken.
Ett hembygdsfel utdelas varken lättvindigt eller godtyckligt, utan kan endast tilldömas i tingsrätten först efter att en persons handling eller uttalande blivit anmält av en annan åländsk medborgare.
Och det är alltid tingsrätten som avgör om ett hembygdsfel ska utdelas - i sann demokratisk anda.

En påminnelse
Ett hembygdsfel ska givetvis inte ses som en bestraffning, utan som en påminnelse om vårt landskaps sårbarhet.
Vår förhoppning är ändå att hembygdsfelet inte ska behöva användas i praktiken. Vi vill istället att principen ska finnas i bakhuvudet på varje ålänning.
På det sättet tror vi att varje uttalande blir ett genomtänkt sådant, att varje handling blir välavvägd och att det i sin tur leder till ett vänligare, rikare och tryggare levnadsklimat för varje enskild ålänning.
För det är ju det vi alla vill ha.

För Åland.
Fazzulapartiet, den 27 januari 2003.
Våra hjärtefrågor: